20 грудня 2016

Фізика, новорічні ялинки та екологія

Завершується інтерактивне опитування: живою чи штучною ялинкою прикрашати свою домівку?
Більшість респондентів надає перевагу живій ялинці. Звісно, новорічне дерево - традиційний атрибут святкування Нового року. Останнім часом люди все частіше ставлять у себе вдома штучні ялинки, прагнучи завдавати якомога менше шкоди екології - вони вважають, що таким чином щорічно рятують по одному дереву. Але, виявляється, все на так просто, і навіть серед екологів немає згоди, яка ялинка краще з точки зору екології - жива чи штучна. У кожного з варіантів є свої плюси і мінуси, а тому знайти однозначну відповідь на це питання напрочуд важко. 

З’ясувати всі «за» і «проти» спробували учні 8-А класу під час виконання навчального проекту з фізики на тему «Екологічні проблеми застосування штучних матеріалів» і дійшли до висновку,   
що в цілому штучна ялинка більш екологічна, ніж натуральна тільки в тому випадку, якщо людина використовує її протягом аж 20 років!

Хвойні дерева виділяють мільйони тонн кисню цілодобово, а процес фотосинтезу у них йде цілий рік. Не кажучи вже про те, що вони корисніше для природи і наших легких, ніж прості листяні дерева. Для святкування Нового року в Україні щорічно вирубують понад 5 мільйонів лісових красунь. І це тільки офіційні дані. Щорічно в нашій країні знищується 500 гектарів зелених насаджень. При цьому вирубують дерева, вік яких перевищує 4-5 років. Щороку з усіх вирубаних ялинок і сосен майже третина - а це 1 770 000 ялин - залишається нереалізованої і викидається на смітник. На жаль, переробляється лише невелика частина новорічних ялинок, і «правильна» утилізація ялинок поки не дуже розвинена. Здебільшого їх або вивозять на сміття, або безглуздо спалюють, що призводить до ще однієї екологічної проблеми: викиду в атмосферу згубних речовин. Насправді існує величезна кількість способів вторинного використання новорічних ялинок, але в нашій країні на даний момент утилізація ялин знаходиться на етапі зародження.
Але шкода від штучної ялинки починається набагато раніше того моменту, коли вона виявляється в наших будинках, і закінчується набагато пізніше, ніж ми від неї позбулися і забули про неї. Штучна починає шкодити екології вже на рівні її виробництва, потім багато років вдома, розкладаючись і виділяючи формальдегід і фенол: токсичні отруйні випаровування. Ці шкідливі речовини накопичуються в організмі людини. Як правило, штучні ялинки виготовляють з полівінілхлориду або ПВХ, токсичного і небезпечного для життя і здоров'я матеріалу. Відомо, що полівінілхлорид (ПВХ), з якого найчастіше роблять штучні ялини, створюється з нафтових ресурсів, що не відновлюються. Більш того, при всіх своїх позитивних якостях полівінілхлорид є найбільш небезпечним з усіх типів пластмас: вчені стверджують, що при нагріванні з ПВХ виділяється аналог бойового отруйного газу - фосгену. Виробництво такого пластика, крім його подальшого шкідливого впливу на нас, супроводжується ще й активним забрудненням навколишнього середовища. Розкладання або повний розпад сировини, з якого виготовлена ​​така ялинка, триватиме на протязі не однієї сотні років. «Грінпіс» вважає, що виробництво і утилізація пластикових ялинок завдає набагато більше шкоди природі, ніж вирощування і продаж справжніх. Канадська консалтингова компанія Ellipsos в 2009 році проводила незалежне дослідження про вплив справжніх і штучних ялинок на навколишнє середовище. Для цього порівняли життєві цикли двометрових ялинок, вирощених на плантації в Квебеку і двометрових штучних ялинок, зроблених в Китаї. Дослідники детально вивчили, як виробництво, транспортування та розповсюдження ялинок впливають на здоров'я людини, клімат, екосистему і запаси природних ресурсів. При цьому враховувалося, наприклад, скільки пестицидів використовувалося при вирощуванні натурального дерева, скільки шкідливих викидів надійшло в атмосферу при виробництві штучних ялинок, а скільки - під час перевезення з магазину до покупця. В результаті з'ясувалося, що в цілому штучна ялинка більш екологічна, ніж натуральна тільки в тому випадку, якщо людина використовує її протягом аж 20 років!
Тому юні фізики дають таки поради: якщо ви не в змозі відмовитися від запашної ялинки на Новий рік – створить композицію з хвойних гілок. Обламування нижніх гілок сосен і ялин не шкодить дереву і безліч гілок можна добути під час санітарних обрубок і проріджування лісу. Крім того, транспортування гілля набагато менш проблематично, палива витрачається значно менше.

З Новим роком та веселих різдвяних свят!

Немає коментарів:

Дописати коментар