24 жовтня 2016

Новини екологічного проекту "Умови вигулу собак та санітарно-екологічний стан жилого мікрорайону міста"


План реалізації проекту передбачав наступні заходи: моніторинг щодо кількості та різноманіття домашних тварин (собак та котів) у мікрорайоні Авіатор; соціологічне дослідження щодо рівня інформованості дітей та підлітків мікрорайону щодо екологічних вимог утримання домашних тварин; анкетування щодо ставлення мешканців мікрорайону до створення вигульно-дресирувального майданчика; проведення інформаційної кампанії щодо прибирання продуктів життєдіяльності тварин власниками (створення листівок, проведення бесід відповідної тематики); розробка  рекомендацій по створенню майданчика для вигулу собак у мікрорайоні Авіатор.  На даний час проведені моніторингові,  соціологічні дослідження та анкетування власників собак.

Встановлено, що в основному мешканці мікрорайону мають собак декоративних та бійцівських порід (68% та 22% відповідно).Також з’ясовано, що вигулюються під справжнім контролем (з намордником та на повідку) - 6 собак (9%); в присутності господаря, але без намордника і повідка - 51 собака (80%); зовсім без нагляду – 7 собак (11 %).Соціологічне опитування, проведено серед мешканців мікрорайону, мало на меті з’ясування ставлення людей до собак в цілому і до створення вигульно-дресирувального майданчика в нашому районі. Було опитано 380 учнів НВК та 100 жителів району різного віку, всього 480 осіб.
З'ясувалося, що позитивно ставляться до утримання собак у місті 86% респондентів. 18 осіб (28%) повідомили, що самі вони тримати собак не будуть, але не проти їх утримання іншими, за умови дотримання правил безпеки. І тільки 10 чоловік (2%) висловили різко негативне ставлення до тварин в місті взагалі. Примітно, що багато людей, які не мають собак, відгукнулися про них дуже позитивно, говорили, що не містять їх лише тому, що не вистачає часу, нікому виводити на прогулянку, а якщо вже брати в будинок тварина, то треба забезпечити гарні умови життя. На питання «Що б ви хотіли бачити в нашому місті для зручності любителів тварин і їх вихованців?» 85% респондентів висловилися за облаштованізони для вигулу собак.
На питання «Хотіли б Ви, щоб у нас було так само чисто, як у європейських державах?» 95% опитаних відповіли позитивно.
На запитання «Чи повинен власник прибирати за своїм вихованцем під час прогулянки?» позитивно відповів 91% респондент.
На питання «Прибираєте Ви або хтось із Ваших знайомих за своїми вихованцями?» тільки 4 власника собак з 64 відповіли позитивно.
Так само були пропозиції:
- більше урн,
- притулки для бездомних тварин,
- більше зелених зон, газонів, озеленення,
- набори для прибирання,
- безкоштовні контейнери з наборами для прибирання в місцях вигулу собак,
- кіоски з субпродуктами, кісточками, спеціальні магазини для тварин.
За створення зони вигулу висловилися 96%, тобто навіть противники тварин. Мотивували свою згоду тим, що раз вже не можна заборонити тримати собак зовсім, то треба хоча б зробити їх зміст необтяжливим для тих, хто їх не любить і боїться.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар